Okey, kat sini nak share satu dessert yang dibuat daripada sagu. As usual, resepi nie dapat hasil 'ngap' kawan-kawan punya makanan. Dessert sagu nie sama cam makan cendol jer. Cuma tukar cendol kepada sagu dan santan kepada susu cair.
Bahan-bahan:
1. Sagu
2. Gula merah
3. Susu cair
Cara memasak:
~Air gula~
1. Masakkan gula merah dengan sedikit air.
2. Kacau sampai gula cair
~Sagu~
2. Kacau sagu dan toskan dengan air sejuk.
3. Tapis sagu dan masak semula. Ulang langkah 1 dan 2 sampai sagu tuh jadik jernih dan tidak melekat.
Cara hidang:
1. Masukkan sagu, air gula merah, susu cair dan ais ketul.
2. Sedia untuk diminum.
Note~~ Sekali sekala ngadap dessert nie okey tapi kalo selalu memang lemak penuh perut :)
No comments:
Post a Comment